Kaip paruošti kalakutieną?
Žinoma, iš kalakutienos galima pagaminti begalę patiekalų, tačiau jei nežinote kur ieškoti gerų receptų ar nedrįstate eksperimentuoti, apačioje jums pateikiame kelis mūsų pačių išbandytus receptus. Taip pat įdedame ir vieną iš daugelio receptų kaip iškepti šventinį kalakutą.
Beje, privalome atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad kartais žmonės skundžiasi, kad kepta ar virta kalakutiena tampa labai sausa. Taip atsitinka todėl, kad ji yra arba per ilgai kepama (verdama), arba ruošiama per aukštoje temperatūroje. Kalakutieną reikia kepti trumpiau negu kiaulieną, jautieną ar netgi vištieną. Jeigu pirmą kartą gaminate patiekalą iš kalakuto mėsos, rekomenduojame būti atidiems sekant kepimo (ar virimo) laiką ir temperatūrą, tačiau kai jau įprasite ją gaminti, stebėsitės kaip greitai galima šią mėsa paruošti ir koks skanus bei sultingas būna kalakutienos kepsnys. :-)
- Šventinis keptas kalakutas
- Kalakutienos maltiniai (kotletai)
- Kalakutienos suktinukai su žaliosiomis citrinomis
- Kalakutienos vyniotiniai
- Migdolais pagardinti kalakutienos pjausniai (kepsniai)
- Kalakuto ir kinkanų salotos
ŠVENTINIS KEPTAS KALAKUTAS
(proporcijos paskaičiuotos 4 kg kalakutui)
Kalakutas
2 šaukštai aliejaus, 0,5 stiklinės grietinės, šaukštas mairūnų, citrinos sultys, druskos, pipirų.
Įdaras:
stiklinė razinų, stiklinė anakardžių ar kitokių riešutų, stiklinė migdolų, 0,5 stiklinės džiovintų abrikosų,
2 šaukštai sviesto, 0,5 stiklinės grietinės, 0,5 stiklinės cukraus, 2 šaukštai supjaustytų petražolių lapelių.
Spanguolių tyrė:
500 g spanguolių, 3 obuoliai, 0,5 stiklinės cukraus.
Pastaba tiems, kas pirko užšaldytą kalakutą:
Kaip atšildyti (atlaidinti) kalakutą?
Norint atšildyti jau sušaldytą kalakutą, rekomenduojame jį maždaug porai parų padėti į šaldytuvą ar kitą patalpą, kur temperatūra yra vos keliais laipsniais aukščiau nulio. Tokiomis sąlygomis atlaidintas kalakutas kalakutas nepraras skysčių ir išlaikys puikias skonines savybes.
Paruošimas
Kalakutą nuplauname, apšluostome, įtriname druska ir pipirais, pašlakstome citrinos sultimis ir paliekame pusvalandžiui. Razinas, riešutus ir abrikosus nuplauname. Migdolus suberiame kelioms minutėms į verdantį vandenį, išgriebiame, perliejame šaltu vandeniu, nulupame. Abrikosus supjaustome. Puode išlydome sviestą, suberiame migdolus, razinas, abrikosus ir riešutus, pakepiname maišydamos 3 min. ant lėtos ugnies. Suberiame cukrų, pakaitiname, kad ištirptų. Suberiame petražolių lapelius, įpilame grietinę, išmaišome. Nukeliame nuo ugnies, ataušiname, sudedame į dubenėlį.
Kepimas
Kalakutą įdedame į aliejumi pateptą skardą, įpjauname ir įdarome. Storu siūlu susiuvame, patepame aliejumi, pabarstome mairūnais, įpilame 2 šaukštus vandens, įdedame į įkaitintą orkaitę. Kepame 2-2,5 val. 180°C, retkarčiais palaistydamos išsiskiriančiu skysčiu. Po valandos skardą išimame, sparnelius ir šlauneles apvyniojame folija, kad neišdžiūtų ir neapdegtų. Prieš kepimo pabaigą kalakutą patepame grietine, kad odelė pasidarytų traški.
Spanguolių tyrė
Spanguoles nuplauname. Obuolius nulupame, perpjauname, pašaliname sėklalizdžius ir smulkiai supjaustome. Į mažą puodą įpilame 2-3 šaukštus vandens, sudedame obuolius, uždengiame, paviriname 10 min., įberiame pusę spanguolių, cukrų, viriname, kol pasidarys skysta masė. Po 5 min. beriame likusias spanguoles, dar paviriname, viską pertriname per sietelį.
Kalakutienos maltiniai (kotletai)
4-5 porcijoms reikes:
800 g kalakutienos,
100 g pažiedėjusio batono,
2 šaukštai grietinės, 3 kiaušiniai,
2 šaukštai razinų, 100 g migdolų,
truputis sviesto, druskos, pipirų,
muskato, petražolių lapelių.
Kalakutienos suktinukai su žaliosiomis citrinomis
2 šaukštų razinų,
2 šaukštų pistacijų,
3 žaliųjų citrinų, 2 bandelių,
5-6 šaukštų tirštos grietinės,
1 kiaušinio,
1 šaukšto sviesto,
4 kalakutienos filė gabaliukų (apie 600 g),
druskos, pipirų.
Razinas užpilkite drungnu vandeniu ir atidėkite 10
minučių. Sausoje keptuvėje paspraginkite pistacijas, žaliąsias citrinas
nuplikykite. Vieną nulupkite ir smulkiai supjaustykite, kitas kartu su žievele
supjaustykite griežinėliais. Bandelių plutelę nupjaukite, minkštimą
supjaustykite kubeliais, sudėkite susmulkintą žaliąją citriną, grietinę, kiaušinį, sviestą ir viską sutrinkite, kad
masė taptų vientisa. Sudėkite riešutus, nukoštas razinas ir sumaišykite. Kalakutienos filė sudėkite tarp dviejų polietileno
lapelių ir paplakite juos. Pabarstykite druska ir pipirais, užtepkite
paruoštą masę ir suvyniokite suktinukus. Kiekvieną suktinuką suvyniokite į
aliuminio foliją, galus gerai užsukite, kad suktinukai būtų
panašūs į saldainius. Atsargiai dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 20-25
minutes.Gatavus suktinukus išvyniokite iš folijos ir
perverkite juos mediniais iešmeliais. Į didelę lėkštę sudėkite žaliąsias
citrinas, ant jų - suktinukus. Galite pabarstyti razinomis.
(Šaltinis: "Brigita" 2005-05-14)
Kalakutienos vyniotiniai
Migdolais pagardinti kalakutienos pjausniai
(R.K.)