Kaip paruošti kalakutieną?

Žinoma, iš kalakutienos galima pagaminti begalę patiekalų, tačiau jei nežinote kur ieškoti gerų receptų ar nedrįstate eksperimentuoti, apačioje jums pateikiame kelis mūsų pačių išbandytus receptus. Taip pat įdedame ir vieną iš daugelio receptų kaip iškepti šventinį kalakutą.

Beje, privalome atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad kartais žmonės skundžiasi, kad kepta ar virta kalakutiena tampa labai sausa. Taip atsitinka todėl, kad ji yra arba per ilgai kepama (verdama), arba ruošiama per aukštoje temperatūroje. Kalakutieną reikia kepti trumpiau negu kiaulieną, jautieną ar netgi vištieną. Jeigu pirmą kartą gaminate patiekalą iš kalakuto mėsos, rekomenduojame būti atidiems sekant kepimo (ar virimo) laiką ir temperatūrą, tačiau kai jau įprasite ją gaminti, stebėsitės kaip greitai galima šią mėsa paruošti ir koks skanus bei sultingas būna kalakutienos kepsnys. :-)

 

ŠVENTINIS KEPTAS KALAKUTAS

Šventinis keptas kalakutas Šventinis keptas kalakutas

(proporcijos paskaičiuotos 4 kg kalakutui)
Kalakutas
2 šaukštai aliejaus, 0,5 stiklinės grietinės, šaukštas mairūnų, citrinos sultys, druskos, pipirų.

Įdaras:
stiklinė razinų, stiklinė anakardžių ar kitokių riešutų, stiklinė migdolų, 0,5 stiklinės džiovintų abrikosų, 
2 šaukštai sviesto, 0,5 stiklinės grietinės, 0,5 stiklinės cukraus, 2 šaukštai supjaustytų petražolių lapelių. 

Spanguolių tyrė: 
500 g spanguolių, 3 obuoliai, 0,5 stiklinės cukraus.


Pastaba tiems, kas pirko užšaldytą kalakutą:

Kaip atšildyti (atlaidinti) kalakutą?
Norint atšildyti jau sušaldytą kalakutą, rekomenduojame jį maždaug porai parų padėti į šaldytuvą ar kitą patalpą, kur temperatūra yra vos keliais laipsniais aukščiau nulio. Tokiomis sąlygomis atlaidintas kalakutas kalakutas nepraras skysčių ir išlaikys puikias skonines savybes.

 

Paruošimas

Kalakutą nuplauname, apšluostome, įtriname druska ir pipirais, pašlakstome citrinos sultimis ir paliekame pusvalandžiui. Razinas, riešutus ir abrikosus nuplauname. Migdolus suberiame kelioms minutėms į verdantį vandenį, išgriebiame, perliejame šaltu vandeniu, nulupame. Abrikosus supjaustome. Puode išlydome sviestą, suberiame migdolus, razinas, abrikosus ir riešutus, pakepiname maišydamos 3 min. ant lėtos ugnies. Suberiame cukrų, pakaitiname, kad ištirptų. Suberiame petražolių lapelius, įpilame grietinę, išmaišome. Nukeliame nuo ugnies, ataušiname, sudedame į dubenėlį.

Kepimas

Kalakutą įdedame į aliejumi pateptą skardą, įpjauname ir įdarome. Storu siūlu susiuvame, patepame aliejumi, pabarstome mairūnais, įpilame 2 šaukštus vandens, įdedame į įkaitintą orkaitę. Kepame 2-2,5 val. 180°C, retkarčiais palaistydamos išsiskiriančiu skysčiu. Po valandos skardą išimame, sparnelius ir šlauneles apvyniojame folija, kad neišdžiūtų ir neapdegtų. Prieš kepimo pabaigą kalakutą patepame grietine, kad odelė pasidarytų traški.

Spanguolių tyrė

Spanguoles nuplauname. Obuolius nulupame, perpjauname, pašaliname sėklalizdžius ir smulkiai supjaustome. Į mažą puodą įpilame 2-3 šaukštus vandens, sudedame obuolius, uždengiame, paviriname 10 min., įberiame pusę spanguolių, cukrų, viriname, kol pasidarys skysta masė. Po 5 min. beriame likusias spanguoles, dar paviriname, viską pertriname per sietelį.

 

Iškepėte kalakutą, bet nežinote kaip tvarkingai jį išpjaustyti? Štai trumpas filmukas, kuris jums padės.

Kalakutienos maltiniai (kotletai)

4-5 porcijoms reikes:
800 g kalakutienos,
100 g pažiedėjusio batono,
2 šaukštai grietinės, 3 kiaušiniai,
2 šaukštai razinų, 100 g migdolų,
truputis sviesto, druskos, pipirų,
muskato, petražolių lapelių.

Mėsą, išėmus kaulus, sumalti kartu su pamirkytu ir nuspaustu batonu. įmuš­ti kiaušinius, įpilti grietinės, suberti razinas, kapotas petražoles, pagardinti prieskoniais. Migdolus nuplikyti, nulupti ir sukapoti. Iš mėsos daryti nedidelius maltinukus, apšlakstyti tirpintu sviestu, suvynioti į foliją ir kepti karštoje orkaitė­je. Patiekti su riebaluose keptomis bul­vytėmis, virtomis arba šviežiomis daržo­vėmis. (4-5 porcijos)

 

Kalakutienos suktinukai su žaliosiomis citrinomis

4 porcijoms reikės: 
2 šaukštų razinų, 
2 šaukštų pistacijų,
3 žaliųjų citrinų, 2 bandelių,
5-6 šaukštų tirštos grietinės,
1 kiaušinio,
1 šaukšto sviesto,
4 kalakutienos filė gabaliukų (apie 600 g),
druskos, pipirų.

Razinas užpilkite drungnu van­deniu ir atidėkite 10 minučių. Sau­soje keptuvėje paspraginkite pis­tacijas, žaliąsias citrinas nupliky­kite. Vieną nulupkite ir smulkiai supjaustykite, kitas kartu su žie­vele supjaustykite griežinėliais. Bandelių plutelę nupjaukite, minkš­timą supjaustykite kubeliais, sudė­kite susmulkintą žaliąją citriną, grietinę, kiaušinį, sviestą ir viską sutrinkite, kad masė taptų vienti­sa. Sudėkite riešutus, nukoštas razinas ir sumaišykite. Kalakutienos filė sudėkite tarp dviejų polietileno lapelių ir papla­kite juos. Pabarstykite druska ir pi­pirais, užtepkite paruoštą masę ir suvyniokite suktinukus. Kiekvieną suktinuką suvyniokite į aliuminio foliją, galus gerai užsukite, kad suk­tinukai būtų panašūs į saldainius. Atsargiai dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 20-25 minutes.Gatavus suktinukus išvynio­kite iš folijos ir perverkite juos mediniais iešmeliais. Į didelę lėkš­tę sudėkite žaliąsias citrinas, ant jų - suktinukus. Galite pabarstyti razinomis.
(Šaltinis: "Brigita" 2005-05-14)


Kalakutienos vyniotiniai

6 porcijoms reikės:
200 g džiovintų slyvų,
1 kg kalakutienos krūtinės, paruoštos vyniojimui, 
1 šaukštelis druskos, 
1/4 šaukštelio baltųjų pipirų,
1 šaukštelis garstyčių, keli lašai vaisių acto,
2 svogūnai,
1 skiltelė česnako,
1 šaukštas pjaustytų melisų,
4 šaukštai džiūvėsėlių,
1 kiaušinis, 3 šaukštai aliejaus,
1/8 l sauso raudonojo vyno,
150 g koncentruotos grietinėlės.
Slyvos uždengtos mirkomos šiltame vandenyje apie 4 valandas.

Viena pusė kalakutienos įtrinama druska su pipirais, ištepama garstyčiomis ir apšlakstoma actu. Slyvos nuvarvinamos ir išėmus kauliukus supjaustomos. Svogūnai ir česnakas taip pat supjaustomi. Viskas sumaišoma su melisomis, džiūvėsėliais ir kiaušiniu, sukrečiama ant mėsos, išlyginama. Orkaitė įkaitinama iki 220°. Mėsa susukama, suveržiama siūlais. Keptuve ant viryklės vyniotinis apkepinamas karštame aliejuje, paskui dar 30 minučių kepamas orkaitėje. Po 10 minučių aplink supilami 2 puodeliai verdančio vandens. Kepsnys dažnokai laistomas susidariusiu padažu. Iškepęs vyniotinis ant padėklo dar palaikomas 10 minučių išjungtoje orkaitėje. Padažas sumaišomas su vynu ir koncentruota grietinėle.
(R.K.)

Migdolais pagardinti kalakutienos pjausniai

4 kalakutienos pjausniai po 175 g, 
1/4 šaukštelio baltųjų pipirų,
1 šaukštelis druskos,
2 šaukštai miltų,
1 šaukštelis saldžių raudonųjų
pipirų, 50 g sviesto,
100 g migdolų lakštelių,
2 konservuotų persikų puselės.

Pjausniai nuplaunami, nusausinami ir, nurinkus visas plėveles, iš visų pusių įtrinami pipirais. Druska sumaišoma su miltais ir raudonaisiais pipirais. Pjausniai apvoliojami, o neprilipę miltai nupurtomi. Didelėje keptuvėje įkaitinama pusė sviesto, jame po 1 minutę apkepinamos abi pjausnių pusės, paskui apvolio-jamos migdolų lakšteliais. Migdolai gerai prispaudžiami prie mėsos. Į keptuvę sudedamas likęs sviestas ir abi pjausnių pusės kepamos po 3-4 minutes. Paskui pjausniai sudedami ant pašildyto padėklo ir laikomi šiltai. Nusausinti persikai supjaustomi skiltelėmis ir trumpai pakepinami keptuvėje. Kalakutienos pjausniai papuošiami žalumynais ir apdedami persikų skiltelėmis.
Prie jų tinka šviežia balta duona ir jaunos gūžinės salotos.
(R.K.)

Kalakuto ir kinkanų salotos

6 porcijoms reikės:
400 g keptos arba rūkytos kalakuto krūtinėlės, 
400 g kinkanų, agurkas (200 g), 2 bananai (400 g),
3 šaukštai šviežių raudonųjų serbentų arba uogienės, 
3 šaukštai stambiai kapotų graikinių riešutų, 
2 šaukštai supjaustytų krapų arba svogūnų laiškų, 
stiklinė majonezo, cukraus, druskos, pipirų.

Mėsą supjaustyti juostelėmis. Sudėti nuplautus, nuluptus ir kubeliais supjaustytus kinkanus, bananus ir agurką, serbentus arba uogienę. Pjaustant kinkanus likusias sultis supilti j majonezą, pasaldinti, pasūdyti, įberti pipirų. Šiuo padažu užpilti salotas, suberti krapus ir išmaišyti. Apibarstyti riešutais. Papuošti krapų šakelėmis.